Velkommen til Medina

Medinaen i Marrakech betegner den centrale del af byen, også beskrevet som den gamle bydel. Man ved, man befinder sig i Medinaen, når man gå ind igennem en af de mange byporte i den enorme mur, som omkranser den gamle bydel. Medinaen er på så mange måder en oplevelse værd, og står for mig som den vildeste marrokanske Maggi-terning – en stærk koncentration af alt det jeg forbinder med Marrakech og Aladins eventyr samlet på ét sted. På byens centrale plads, Djemaa el-Fna, møder du slangetæmmere, aber i snor og æsler læsset med brød, burkaklædte kvinder og vandpiberygende mænd, der højlydt diskuterer med fagter, der ikke efterlader tvivl om intensiteten i debatten.

Gaderne i Medinaen er smalle og snørklede, og der opstår nemt en prop, når et virvar af støjende knallerter, pakæsler og mennesker forsøger at passere i begge retninger på samme tid. Stemningen er intens, der bliver handlet og diskuteret og pruttet om prisen.

Men først og fremmest er stemningen livlig, og marrokanerne er venligsindede mennesker, der gerne byder på en kop the og lidt fred for alt virakken, hvis du takker ja til tilbuddet om at hvile stængerne på en taburet i den bageste ende af deres lille bod. Nuvel, de håber måske nok på, at der falder en handel af, men gør der ikke det, er I lige gode venner af den grund. Og går man dem i møde med åbenhed og nysgerrighed uden at lade sig afskrække af den til tider lidt pågående mentalitet, så er der altså dejlige hjertelige møder at hente. Som fx dengang jeg blev inviteret indenfor hos en vaskeægte beduin og pludselig fandt mig selv i fuldt ørken-outfit klar til den næste sandstorm. Eller dengang jeg helt spontant fik den mest forløsende hovedbundsmassage af en handlende i Souk’en, som havde registreret, at jeg var plaget af hovedpine. Og den slags møder er der masser af, når man bevæger sig rundt i Medinaen.

Souk’en

Det er også i Medinaen, at du finder den store handelsbazar, der på lokalt sprog omtales som Souk’en – et marked, der fordeler sig ud over et kæmpemæssigt areal med et utal af små boder, der ligger side om side i de små tværgående gader, som helt sikkert vil få dig til at føle dig lost op til flere gange undervejs. Men frygt ikke – der er altid en vej ud, det kan bare godt være, at det tager dig en dags tid at finde den.

Souk’en er inddelt i forskellige områder, alt efter hvad der bliver solgt fx et område for lædervarer, et for tæpper, et for kurve og flet, et for messing og så fremdeles. Når du finder noget, du forelsker dig i, vil jeg klart anbefale, at du køber det med det samme, frem for at sondere terrænet og tro du kan finde tilbage, når du har set på udvalget.

Det kan du ikke! Souk’en er ganske enkelt en kæmpemæssig labyrint af gader og boder, der ligner hinanden. Overalt møder du forvildede turister med opgivende blikke og næsen nede i et kort i håbet om at finde en eller anden retning. Mit bedste råd hvis du vil shopppe i Souk’en er derfor at afsætte rigeligt med tid og tag det som en præmis, at du VIL fare vild, og vid så at du nok skal finde ud på et tidspunkt – formentlig en hel del Marrokanske Dirham (MAD) fattigere og med nogle arme, der er blevet en halv meter længere af at slæbe på alle de spændende ting du bare MÅ have med hjem.

Prut om prisen!

Hvis du finder noget du gerne vil købe, så husk på at Marrokanerne altid vil give dig en pris som er 2-3 gange højere end den pris du skal ende med at betale for varen – det er en del af gamet. Start med at gør dig klart hvor din smertegrænse går og hold dig så ikke tilbage med at byde et godt stykke under den pris du får oplyst. Mange steder forventes det, at du betaler med kontanter, men nogle af de mere etablerede steder, er der også mulighed for at betale med kreditkort, særligt hvis du siger, at du ikke har mulighed for at handle med mindre det bliver på kort.

Søg opad, hvis du trænger til en pause

Selvom jeg synes det er et absolut must at besøge Souk’en, når man rejser til Marrakech, så kommer vi ikke udenom, at det også kan være en både hæsblæsende og udmattende oplevelse. Men det er der heldigvis råd for! For selvom det kan være svært at forestille sig, når man render rundt i de tætpakkede og smalle gader i Souk’en, så findes der faktisk lige ved hånden et væld af små oaser, med fred og ro og mulighed for at ånde lidt frisk luft. Du skal bare søge opad på nogle af byens mange små og stemningsfyldte tagterrasser, hvor du kan indtage alt fra læskende limonade til marrokanske specialiteter eller mere traditionelle frokostretter som sandwich eller burger. Her kan jeg fx anbefale Terrasse des épices, som ligger meget centralt lige op ad Souk’en. På tagterrassen serveres der lækre frokostretter og kølige drikkevarer, og rammer du en af de mange dage med sol, så frygt ikke for solstik, her udlåner man nemlig stråhatte med lige så stor selvfølgelighed, som man herhjemme udlåner fleecetæpper på caféerne. Terrasse des épices findes på adressen: 15, Souk Cherifia, Sidi Abdelaziz.

En anden hyggelig tagterrasse i samme område er Restaurant Nomad, der byder på utrolig udsøgte marrokanske retter serveret i smukke omgivelser. Fra restaurantens to tagterrasser er der en fantastisk udsigt over byen og lounge-agtige toner flyder fra højtalerne, mens du hviler krop og sjæl i de smukke omgivelser og napper en pause fra det hektiske liv i Souk’en. Indretningen på Nomad er fransk/marrokansk med et touch af skandinavisk minimalisme, og her er virkelig atmosfærefyldt. Vær opmærksom på at Nomad er et eftertragtet sted, og det kan være nødvendigt at reservere bord, hvilket kan gøres online. Men vi har også været heldige at få et frokostbord ved blot at møde op. Se mere på nomadmarrakech.com.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Tilmeld din email og få besked om nye blogindlæg
Tilmeld din email og få besked om nye blogindlæg