Hvis du ligesom jeg har en forkærlighed for små hyggelige hoteller med atmosfære og autencitet, så vil du elske at bo i en marrokansk riad. En riad kan kort beskrives som en gårdhave omkranset af et hus, som typisk er bygget i to til tre etager og rummer et sted mellem 4-8 værelser ialt. Alle værelser har dør ind mod gårdhaven, der som regel også har et lille bassin.
På toppen af riad’en ligger der ofte en tagterrasse, som leverer den smukkeste udsigt ud over byens tage, og i nogle tilfælde også med udsigt til de smukke Atlasbjerge, der på en klar dag kan skimtes i horisonten.
Hver gang jeg har besøgt en riad i Marrakech er jeg blevet lige overrasket over, hvordan en så anonym facade – i det fleste tilfælde en fuldstændig neutralt udseende mur med en lille diskret trædør, kan rumme så meget eventyr, mystik og atmosfære! Ikke desto mindre er det det der åbenbarer sig, hver gang jeg træder indenfor, og jeg er vild med det!
Udover at stemningen er eventyragtig, så er det også en oplevelse af at få en bid af det gamle autentiske Marokko. Mange steder er der gjort virkelig meget ud af indretningen, som både afspejler religion, kunst og kultur med smukke antikke tæpper på gulve og vægge, farverig keramik og vægdekorationer bestående af antikke lædertasker, snabelsko m.m. For ikke at glemme de traditionelle dekorative messinglamper i smukt udskårne mønstre, der eventyragtigt kaster deres skygger rundt på værelsets vægge, når lyset tændes.
Hver gang jeg bor på en riad bliver jeg overvældet over den enorme gæstfrihed.
Personalet er utrolig søde til at give gode råd og anbefalinger til spisesteder, og har man et ønske om mad eller drikke, går kogekonen gerne i køkkenet for at fremtrylle dine cravings. I det hele taget vil jeg varmt anbefale, at du mindst en aften vælger at spise i riad’en, i de fleste riad’s kan man nemlig bestille middag om aftenen, hvis blot man giver besked herom i løbet af formiddagen. Og min erfaring er, at maden er overraskende god og samtidig giver dig mulighed for at smage en masse lokale specialiteter. Oftest serveres der en variation af den marrokanske specialitet tagine – en ret der typisk består af kylling, som over nogle timer står og simrer i en lerpotte med forskellige grøntsager, krydderier og sauce, og jeg tør godt sige, at det smager fantastisk.
De fleste ophold på en riad indeholder også morgenmad, som når vejret tillader det serveres på tagterrassen. Morgenmaden i Marokko består typiske af flutes, små hjemmelavede tykke pandekager, croissanter, yoghurt og frugt samt friskpresse juice, the og kaffe, alt sammen utrolig velsmagende.
Mine personlige anbefalinger
Jeg har boet på to forskellige riad’s i Marrakech, og dem vil jeg begge give mine varmeste anbefalinger. Senest har jeg boet på Riad Timila, som er et utrolig skønt sted med et personale der er imødekommende og hjælpsomme fra man kommer til man tager af sted igen. Indretningen er smuk og autentisk med fine gamle antikviteter på væggene, små hyggelige kroge med loungemøbler til at slænge sig i, farverige puder og masser af krukker med grønt. Riad Timila har desuden den skønneste tagterrasse, hvor både morgenmad og aftensmad indtages ved et langbord af træ, hvilket giver mulighed for en hyggelig snak med de få øvrige gæster, hvis man skulle have lyst til det. Tagterrassen byder også på en skøn lounge hvorfra udsigten til Atlasbjergene åbenbarer sig, når vejret er klart.
Ved mit første besøg i Marrakech boede jeg på Riad Golfame, som jeg også varmt vil anbefale for den gode personlige service, den hyggelige atmosfære, der emmer af autencitet og for tagterrassen hvorfra morgenmaden kan nydes i fred og ro, mens solen langsomt strækker sin krop og dukker frem bag byens tage.
Jeg ville ønske alle byer i hele verden havde deres lokale riad’s, så ville jeg aldrig vælge at bo andre steder end der!
Links:
Riadgolfame.com
Riadtimila.com